Wat gaan we daarvoor doen ? |
---|
0.1 Bestuur |
---|
Belangrijkste ontwikkelingen 2023 | Belangrijkste resultaten 2023 | |
---|---|---|
|
| |
Toelichting
1. Evalueren van bestuurskracht
In 2016 heeft BMC een bestuurskrachtonderzoek uitgevoerd in Voorschoten. Inmiddels zijn we zes jaar verder. We vinden het zinvol om op eigen initiatief de thermometer nog eens in de bestuurlijke situatie te steken. Hiertoe zal in 2023 en 2025 onderzoek worden gedaan. De oplevering van deze evaluaties zijn voorzien in het derde kwartaal van 2023 en 2025. We moeten duidelijkheid hebben welke onderwerpen we willen belichten en over de opzet van het onderzoek. Verschillende scenario’s zijn denkbaar, van een brede tot een smalle vraagstelling, van officiële meting tot gesprekken en evaluatie met inwoners en/of organisaties met wie de gemeente samenwerkt. De burgemeester gaat graag met het college en (het presidium van) de raad in gesprek over de keuzes hierin en over hoe we dit onderzoek naar bestuurskracht willen vormgeven.
2. We onderzoeken waar we meer kunnen samenwerken
We maken duidelijke afwegingen over welk beleid in Voorschoten te maken is en voor welk beleid we gebruik willen maken van de regionale denk- en organisatiekracht. We gaan meer samenwerken dan we momenteel doen. Daarbij gaan we de mogelijkheden onderzoeken om op bepaalde bedrijfsonderdelen de uitvoering elders te organiseren. Om de inwoner zo goed mogelijk te kunnen bedienen vinden we het belangrijk dat we bestuurlijk zelfstandig blijven, met als voorwaarde dat we regionale samenwerking goed organiseren. In de eerste plaats richten wij ons bij deze regionale samenwerking tot de Leidse regio. Onze lokale economie is onderdeel van de regionale economie en kun je niet los van elkaar zien. We blijven de komende jaren actief regionaal samenwerken om gezamenlijke economische uitdagingen te lijf te gaan. Onze focus in de regionale samenwerking ligt op de thema’s bedrijventerreinen, arbeidsmarkt, onderwijs en ondernemerschap.
Omklappen Sociaal Domein
In het kader van het omklappen sociaal domein Leidse regio Voorschoten gaat het verder onderzoek naar en/of het overbrengen van taken Wmo, jeugd en W&I door. Dit vraagt middelen en hiertoe worden voor Wmo onder het programma 6 sociaal domein taakveld Wmo en voor jeugd en W&I te zijner tijd apart voorstellen gedaan.
Budget voor omklappen staat onder programma 6 sociaal domein taakveld jeugd opgenomen.
3. Basis op orde en verbeteringsslag
De gemeente Voorschoten heeft sinds september 2021 weer een eigen gemeentelijke organisatie. We willen tevens meer van buiten naar binnen werken en zo nog meer de inwoners betrekken bij het maken van beleid. De vorige periode zijn we hiermee bezig geweest. Dit willen we graag voortzetten. De ambtelijke organisatie neemt een dienstverlenende houding aan, die van ja mits: dienstbaar, innovatief, oplossend met een lerende cultuur. Deze cultuuromslag meten we doorlopend. We maken een verbeteringsslag in het afhandelen van e-mails, brieven en telefoontjes, handhaving en de controle daarop. Klachten handelen we snel af en doen dit liever in gesprek dan via papier. We willen graag de inwoners op een kwalitatief hoog serviceniveau kunnen bedienen. Die verbeterde dienstverlening heeft tijd nodig en gaat soms met vallen en opstaan. We streven naar verdere verbetering van efficiency en effectiviteit van de eigen organisatie.
Invoering Omgevingswet
De invoering van de Omgevingswet is wederom uitgesteld. Eerder zou deze worden ingevoerd in januari 2022. De nieuwe peildatum is nu 1 januari 2023 geworden.
Tegen die tijd moeten we aangesloten zijn op het landelijke digitale stelsel Omgevingswet, moeten processen en systemen zijn aangepast om een omgevingsvergunning binnen 8 weken af te kunnen geven, zijn structurele kosten door de Omgevingswet vanaf 1-1-2023 in de P&C cyclus meegenomen en zijn werkafspraken met (keten)partners gemaakt. Indien deze werkafspraken tot extra kosten leiden die niet via de generieke bijdrage kunnen worden afgedekt dan zal dit aan de gemeenten worden doorberekend.
Participatie
We vinden het heel belangrijk om niet meer beleid van achter het bureau te maken, maar om in contact te treden met de Voorschotenaren en samen het beleid vorm te geven. We denken daarbij van buiten naar binnen. Het initiatief ligt daarbij niet meer altijd automatisch bij de gemeente maar kan ook komen vanuit onze inwoners. Dan kunnen we dus ook als gemeente faciliteren of op andere manieren aansluiten. Aansluitend bij het vraagstuk kijken we welke vorm van participatie aansluit, dit kunnen gesprekken zijn met inwoners, bewonersavonden, vragenlijsten of andere manieren van betrokkenheid. Daarin willen we ook vernieuwend zijn en willen we zorgen dat de vorm van participatie past bij het doel. We zorgen voor een goed ingericht digitaal platform, waardoor het nog makkelijker kan zijn om inwoners te betrekken. Ook willen we onze medewerkers beter opleiden, zodat zij nog beter in staat zijn om te werken met allerlei vormen van participatie.
Vervangen stoelen raadzaal
De stoelen in de raadzaal zijn aan het einde van hun levensduur en dienen vervangen te worden. De kosten voor het vervangen van de stoelen in 2023 worden geraamd op € 70.000 en gaan vanaf 2024 zorgen voor kapitaallasten. De andere benodigde vernieuwingen in de raadzaal worden in 2023 verder uitgewerkt en de bijbehorende financiën worden verwerkt in de kadernota 2024.