Wat gaan we daarvoor doen ? |
---|
6.72 Maatwerkdienstverlening 18- |
---|
Belangrijkste ontwikkelingen 2023 | Belangrijkste resultaten 2023 | |
---|---|---|
|
| |
Toelichting
De complexiteit van de problematiek onder jeugdigen (en hun gezinnen) is de afgelopen jaren toegenomen en daarmee zijn ook de kosten voor jeugdhulp gestegen. Dit zien we niet alleen in Voorschoten, maar door het hele land. Gedurende de coronapandemie leek de stijging van het aantal hulpvragen en de complexiteit ervan enigszins te stabiliseren, echter, sinds de coronamaatregelen begin 2022 zijn afgeschaft neemt dit wederom toe. Daarmee groeit mogelijk ook het aantal verwijzingen dat nodig is naar (hoog) specialistische hulp, waardoor de kosten voor jeugdhulp verder kunnen stijgen.
Landelijk is er een beweging gaande om de lokale teams verder te professionaliseren en te versterken, waardoor inwoners de hulp dichter bij huis kunnen krijgen, waarbij de inzet van specialistische zorg minder snel noodzakelijk is. In Voorschoten zetten we hier ook op in, namelijk door ervoor te zorgen dat de zorg lokaal, dicht bij de inwoner beschikbaar is. Met de inzet van het jeugdteam van Voorschoten voor Elkaar beogen we in een vroeg stadium de juiste hulp in te zetten, waardoor minder specialistische zorg nodig is. Het jeugdteam biedt een integrale, gezinsgerichte aanpak. Ook zetten we in op goede triage en kortdurende behandeling bij de huisartsen. Hierom is er binnen elke huisartsenpraktijk een praktijkondersteuner jeugd beschikbaar voor tenminste een dag per week. De praktijkondersteuners bij de huisartsen zijn onderdeel van het jeugdteam binnen Voorschoten voor Elkaar.
Toename van het aantal jeugdhulptrajecten zit vooral in de inzet van gecontracteerde jeugdhulp vanuit de H10, tevens zien we een toename van het gebruik van niet gecontracteerde zorg. Dit heeft ermee te maken dat het H10 aanbod vaker onvoldoende toereikend is om de vraag naar zorg te kunnen dekken, omdat de vraag groter is dan het aanbod.
Zowel gemeenten, lokale teams en zorgaanbieders hebben te maken met krapte op de arbeidsmarkt. Dit leidt er toe dat er weinig vast personeel is en er veel gewerkt wordt met (duurdere) inhuurkrachten om te kunnen doen wat nodig is.
Door gemeenten en het Rijk wordt de Hervormingsagenda Jeugd uitgewerkt, waarin maatregelen zijn opgenomen om het jeugdhulpstelsel beter beheersbaar te maken. De inzet van jeugdhulp van het jeugdteam, waarmee we de hulp dicht bij de inwoner willen laten plaatsvinden, sluit goed aan op de kern van de Hervormingsagenda.
Omklappen sociaal domein Leidse regio Voorschoten
Naar verwachting gaat onderzoek naar overbrengen taken uitvoering W&I in 2023 weer lopen en dan zijn hiervoor mogelijk middelen nodig. Te zijner tijd wordt er in dat geval een apart voorstel gedaan.
Het onderzoek naar het overbrengen van taken jeugd gaat door. Indien er te zijner tijd een besluit over een eventuele overstap wordt genomen, moeten er ook eventuele incidentele middelen beschikbaar komen en eventuele aanpassingen in structurele middelen worden gedaan om dit te realiseren. Er wordt dan een apart voorstel gedaan.
Voor het onderdeel uitvoeren overbrengen van taken Wmo moet er in 2023 als laatste jaar in twee regio’s worden geparticipeerd. Voor de middelen die dit vraagt, wordt een voorstel gedaan onder het taakveld Wmo programma 6 sociaal domein.